Photo
Ellen & Marijn
Lief Dagboek 2012
De muziek van 2012 / 31 december 2012

Het einde van het jaar is altijd een mooi moment om op het afgelopen jaar terug te kijken. Deze keer doe ik dat door alle muziek van 2012 op een rijtje te zetten, en in mijn geval gaat het dan om de muziek die wij in 2012 binnen hebben gekregen (er zit dus vrij veel muziek tussen die al een paar jaar eerder gemaakt is).

De favoriete muziek van Myrthe en Daphne is waarschijnlijk toch wel K3 en Kinderen voor Kinderen. Ellen heeft veel naar Adele, The Script en Coldplay geluisterd en ik luister graag naar Arven, Myrath, Coronatus en Lana Del Ray.

Mijn Raspberry Pi is gearriveerd / 31 december 2012
Raspberry Pi

Op mijn verjaardag (30 oktober) had ik een Raspberry Pi besteld. Volgens de website zou mijn Raspberry Pi vier weken later verstuurd worden. Ik had er verder niets meer van gehoord, dus ook geen melding dat mijn Raspberry Pi verzonden zou worden, maar vanochtend stond er opeens een bezorger voor de deur met een grote envelop met 'RS' erop. En daar zit mijn Raspberry Pi in (inclusief adapter en zwarte behuizing)!

Nog niet naar Skyfall / 28 december 2012
Skyfall is vol

Joris en ik waren van plan om naar de nieuwste James Bond film: Skyfall (bioscoop Rembrandt in Arnhem) te gaan. Omdat de film al sinds 31 oktober in de bioscoop draait (dus al zo'n twee maanden te zien is) dachten we dat het niet nodig was om te reserveren. Dat hadden we helemaal mis. Toen Ellen twee uur voor de aanvang van de film nog even op de website van Rembrandt keek, bleek de film al praktisch uitverkocht te zijn! Ook in een andere bioscoop (bioscoop CineMec in Ede) waren alleen nog een paar stoelen op de voorste rijen beschikbaar.

Begin 2013 zullen we een tweede poging wagen...

Bijdrage aan Mine Kafon / 27 december 2012

Er staat alweer een bijzonder project op Kickstarter.com: Mine Kafon. Dit is misschien wel het meest vredelievende project dat ik ooit op Kickstarter heb gezien. Massoud Hassani, een in Nederland wonende Afghaan, is een project begonnen om met behulp van wind-energie mijnen in Afghanistan op te ruimen.

Mine Kafon is een soort bal die door de wind wordt verplaatst en mijnen opruimt door over deze mijnen heen te rollen. Door de structuur van de Mine Kafon zou één bal een stuk of drie tot vier mijnen op moeten kunnen ruimen voordat hij onbruikbaar is.

Omdat dit project mijnen wil opruimen, en dat bovendien doen met behulp van wind-energie, is dit volgens mij het menselijkste project van Kickstarter en een geweldige afsluiting van 2012. Ik heb dus een kleine bijdrage gedaan.

Bijdrage aan Urban Air / 29 november 2012

Op Kickstarter.com zijn allerlei bijzondere projecten te vinden, maar ik vind Urban Air misschien wel één van de leukste projecten. Hoewel het project in de buurt van Los Angeles wordt uitgevoerd en ik het resultaat waarschijnlijk nooit met mijn eigen ogen zal zien, heb ik toch een kleine bijdrage gedaan.

Boven de wegen rond Los Angeles staan reclameborden. Het Urban Air project wil deze reclameborden vervangen door bamboe, om zo wat groen in de stad terug te brengen. Het lijkt me geweldig om onder zo'n hangende bamboe-tuin door te rijden.

Een lange tijd leek Urban Air er niet in te slagen om het benodigde bedrag van $100.000 binnen te halen. Enkele dagen voor de deadline stond de teller net iets boven de $65.000. De laatste twee dagen zijn er echter enkele flinke bijdragen geleverd, waardoor Urban Air uiteindelijk, vlak voor de deadline, het beoogde bedrag heeft gehaald (en zelf $772 meer).

Een mooie, schone lamp / 28 november 2012
Mooie lamp

We hebben al een aantal jaren een mooie lamp in de woonkamer hangen. Deze lamp heeft echter 20 lampjes, en dat waren tot gisteren 10 Watt halogeen-lampjes. We hadden de lamp dus niet zo vaak aan omdat er vreselijk veel licht vanaf kwam.

Vandaag heb ik alle halogeen-lampjes vervangen door led-lampjes (van 0,2 Watt). De lamp geeft nu veel minder en bovendien veel mooier licht, en het totale energie-verbruik is ook nog eens 196 Watt gedaald.

En ik heb niet alleen de lampjes vervangen, maar ook het stof en de spinnenwebben verwijderd, waardoor de lamp er weer fantastisch uit ziet!

Naar Devoxx in Antwerpen / 11 november 2012 - 16 november 2012
Dansende robots bij Devoxx

In november is er Devoxx, een groot Java-congres in Antwerpen. Het congres wordt gehouden in een grote bioscoop, Kinepolis, en wordt bezocht door ruim 3000 Java-software ontwikkelaars. En dit jaar ben ik één van deze bezoekers (samen met vier collega's: Ed, Jeroen, Luuk en Pascal).

De opening van het echte congres (de keynote op woensdag), wordt opgeleukt door vijf dansende robots. Vervolgens worden snel en flitsend een aantal zaken behandeld die relevant zijn voor Java-ontwikkelaars, waaronder een kort lijstje van dingen die in Java 9 gaan veranderen en een korte demonstratie van Android 4.2.

Sportsokken van Spring

De rest van de Devoxx-sessies zijn minder flitsend, maar zeker niet minder interessant. Ik volg sessies over over de functionele taal Scala, over JavaFX (de opvolger van Java Swing), over Java 7 en 8 (met name over multi-threading en paralellisme), over het JavaScript-framework AngularJS, over Project Nashorn (JavaScript op de Java Virtual Machine), over animaties op Android en nog veel meer. Bij een presentatie over RESTful services in combinatie met het Spring-framework krijg ik nog een paar fraaie sokken te pakken.

Gigantische Ravensburger puzzel

Omdat Devoxx-sessies de hele dag duren, zien we weinig van Antwerpen. We gaan 's avonds wel uit eten, en komen in de etalage van een speelgoedwinkel een gigantische puzzel tegen. Deze puzzel van Ravensburger bestaat uit 32.000 stukjes, is bijna 5½ x 2 meter groot, weegt 17 kilogram (en wordt geleverd met trolley om de puzzel te vervoeren) en kost rond de 300 euro.

10.000 stappen / 8 oktober 2012
Bijna 10.000 stappen

Gisteren vond ik op zolder een stappenteller. Als ik de batterij heb vervangen, blijkt de stappenteller nog goed te werken. Vandaag heb ik ruim 10.000 stappen gezet (na de foto liep ik nog verder).

Een fotoboek: Tante Alicia wil heks worden / 12 september 2012
Tante Alicia wil heks worden

Afgelopen weekend heb ik de laatste tekeningen van "Tante Alicia wil heks worden" ingekleurd en de laatste stukjes tekst aangepast. Daarna heb ik alles in een fotoboek gestopt en laten afdrukken. En vandaag ligt het resultaat op de deurmat.

Het resultaat ziet er geweldig uit. Ik vind helaas nog wel een taalfoutje en een stukje minder fraaie opmaak, maar het boek is geweldig. Zodra ik de foutjes heb opgelost ga ik boeken voor Myrthe en Daphne bestellen.

Unwoman - The Fires I Started / 12 september 2012

Een paar maanden geleden had ik een project van Unwoman op Kickstarter.com ondersteund. Zij probeerde door middel van crowd-sourcing voldoende geld bij elkaar te halen om haar cd "The Fires I Started" niet alleen digitaal maar ook fysiek op een cd uit te brengen. Haar project is geslaagd en vandaag bracht de post mijn gesigneerde cd.

Dit is het eerste Kickstarter-project waar ik geld aan heb gegeven en dat daadwerkelijk iets heeft opgeleverd. En het album van Unwoman klinkt erg goed. Ik ben blij!

Een 'nieuwe' auto / 30 augustus 2012
Bijna 200.000 km

Onze auto (een Opel Astra uit 1996) begint langzamerhand beetje uit elkaar te vallen. Er mist al een spiegel, en nu is ook nog de halve uitlaat verwijderd omdat deze helemaal los zat. De auto maakt wel een heel sportief geluid, maar we hebben vandaag toch een andere auto gekocht. En dat betekent dat deze auto de 200.000 km net niet gaat halen.

Cassettebandjes

De 'nieuwe' auto is een zilverkleurige Opel Meriva uit 2004. Deze auto heeft allemaal luxe zaken die we in de oude Opel Astra misten: een cd-speler, airco (handmatig), elektrische ramen (alleen voor), afstandsbediening voor de centrale deurvergrendeling en een uitlaat.

Helaas kunnen we nu niets meer met onze verzameling treurig-klinkende cassettebandjes.

Eerste aardbeien uit eigen tuin / 17 augustus 2012
Aardbeien uit eigen tuin

Vandaag hebben we de eerste aardbeien uit eigen tuin (die niet door de vogels of andere beestjes zijn opgegeten).

Gel met een pompje / 10 augustus 2012
Luxe gel met pompje

Ellen heeft iets heel moois voor mij meegenomen: Luxe gel met een pompje!

Reality Is Broken uitgelezen / 24 juli 2012
Jane McGonigal - Reality Is Broken

Vandaag heb ik het boek "Reality Is Broken" van Jane McGonigal (zie Realityisbroken.org) uitgelezen.

Het is een boek over de gebreken van de realiteit in relatie tot (video)games, en hoe de werkelijkheid verbeterd kan worden door gebruik te maken van games. In ieder van de veertien hoofdstukken wordt een 'fix' genoemd; een reden waarom games iets beter doen dan de werkelijkheid en een wijze waarop de werkelijkheid verbeterd kan worden.

Het boek is vlot geschreven en een aanrader voor iedereen die iets met gamification wil gaan doen! Dit boek sluit ook goed aan bij het concept van 30 Day Challenges. 30 Day Challenges kun je beschouwen als een vorm van gamification en een implementatie van fix #1 ("Take unnecessary obstacles") en fix #4 ("Find better hope of success").

Naar de expositie Disturbia van Rob Voerman in CODA / 21 juli 2012
Disturbia

Vandaag gaan beide meisjes bij oma logeren. Daardoor hebben wij tijd om samen iets leuks te doen. En dat is in dit geval het bezoeken van CODA in Apeldoorn. Daar is op dit moment de expositie "Disturbia" van Rob Voerman en Miyuki Okuyama. Ik vind het werk van Rob Voerman erg interessant (ik ben niet bekend met het werk van Miyuki Okuyama) en in CODA is een mooi overzicht van zijn werk te zien. Ik vind het een hele intrigerende expositie.

Nadat we de expositie hebben gezien, kijken we nog naar de andere exposities in CODA en eten een zomer-menu bij Van Kinsbergen tegenover het museum.

30 Day Challenge: Tante Alicia wil heks worden / juli 2012
Tante Alicia wil heks worden

Deze maand doe ik (voor het eerst) een 30 Day Challenge. Mijn doel voor deze maand (ik synchroniseer mijn 30 Day Challenges met de maanden van het jaar) is om alle zwart-wit tekeningen voor een kinderboek te maken.

Ik heb het verhaal voor het boek al bedacht, en de titel van het boek wordt "Tante Alicia wil heks worden". De inhoud en indeling van de pagina's is ook al gedaan, en ik heb ook al tekenspullen gekocht. Deze maand ga ik dus alle zwart-wit tekeningen maken.

En op 20 juli heb ik mijn doel al bereikt. Ik heb ruim 20 tekeningen gemaakt voor het boek. De komende dagen zal ik gebruiken om de tekeningen in te scannen, te bewerken en in te kleuren. Dan moet ik nog de tekst toevoegen en dan is het boek echt klaar!

De grote blije verjaardagskalender van Klaas-Lex is terug / 26 juni 2012

Gisteren kreeg ik een mailtje van Martijn met de tekst "Help!". Martijn miste de grote blije verjaardagskalender van Klaas-Lex (die was pas geleden opgeruimd omdat ik dacht dat niemand er ooit op keek) en hij had nu allemaal mensen op het verkeerde moment gefeliciteerd.

Om dit soort genante situaties in de toekomst te voorkomen is de grote blije verjaardagskalender van Klaas-Lex terug en ook nog vernieuwd (maar dat betekent niet per se dat hij ook mooier is geworden)!

Een slak in de keuken / 23 juni 2012
Slak in de keuken

Terwijl ik in de keuken bezig ben, zie ik opeens een slak in het stopcontact zitten. Ik denk dat de slak via het openstaande keukenraampje naar binnen is geglibberd. En deze slak houdt wel van een beetje spanning.

Mooie verjaardagstaart voor Daphne / 16 juni 2012
Daphne's verjaardagstaart

Op dinsdag 12 juni was Daphne jarig, en daarom vieren we haar verjaardag op de zaterdag erna. Barbara heeft voor Daphne een hele mooie Hello Kitty-taart gemaakt. En deze taart smaakt bovendien ook nog eens erg lekker!

De eerste sla uit eigen tuin / 10 juni 2012
Sla uit eigen tuin

Dit jaar hebben we voor het eerst een moestuintje (van ongeveer twee vierkante meter), en dat moestuintje staat bijna helemaal vol met sla. Dat komt omdat Ellen dacht een paar sla-plantjes te kopen, maar ieder sla-plantje bleek eigenlijk vier sla-plantjes te zijn. We hebben dus voldoende sla, en vandaag eten we de eerste sla uit eigen tuin.

Bijdrage aan Plugbook / 1 juni 2012

Vandaag heb ik een bijdrage gedaan voor Plugbook.

Plugbook is een verlengkabel met twee stopcontacten en twee usb-uitgangen die vermomd is als een boek. Daardoor kan zo'n Plugbook gewoon in de boekenkast tussen de boeken staan als je geen verlengsnoer nodig hebt. En als je opeens wel je telefoon wilt opladen of je laptop van stroom wilt voorzien, kan trek je eenvoudig je Plugbook uit de kast. Ik vind het een super-idee, dus ik hoop dat Dave Hakkens (de ontwerper) het benodigde geld bij elkaar haalt en Plugbooks gaat maken. Ik heb mijn bijdrage in ieder geval geleverd.

Het Kickstarter project heeft uiteindelijk net niet het doel bereikt, dus voorlopig wordt de Plugbook niet gemaakt. Dave Hakkens wilde het nogmaals proberen in het najaar, maar door een aanpassing van de Kickstarter-regels verwachtte Dave Hakkens dat een tweede poging ook niet succesvol zou zijn en heeft hij hiervan afgezien.

Variant op zen navigatie door Daphne / 30 mei 2012
Daphne in het park

Variant op zen navigatie: Daphne (bijna 4 jaar) mag kiezen welke kant we uit gaan.

Als we Myrthe naar school hebben gebracht en een paar boodschappen hebben gedaan, dan mag Daphne kiezen hoe we naar huis lopen. Bij iedere kruising en splitsing mag ze kiezen welke kant we op gaan (om te zorgen dat we thuis komen beperk ik de mogelijkheden tot de wegen die enigzins de goede kant op gaan).

Zen navigatie komt uit de verhalen van Dirk Gently (van Douglas Adams) en het is "following people or vehicles who look like they know where they are going, in the hope that they will lead somewhere you want to be".

Java 6 Certificering gehaald / 3 februari 2012

Vandaag heb ik Java 6 certificering gehaald in Utrecht. Bovendien ben ik thuis voordat het treinverkeer rond Utrecht volkomen tot stilstand komt. Het is een mooie dag!

Kip met chocolade / 29 januari 2012

Vandaag heb ik kip met chocolade gemaakt: het smerigste wat ik tot nu toe deze eeuw heb gekookt. :-(